EMDR

  • Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie werd beschreven in 1989 door de ontwikkelaar, de Amerikaanse psychologe Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. 

  • Waarvoor is EMDR bedoeld?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen “verwerkt” deze ervaring op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waardoor angstwekkende beelden. (herbelevingen ,flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt  dan meestal van Posttraumatische stress- stoornis (PTTS) EMDR is bedoeld voor mensen met PTTS en andere trauma gerelateerde angstklachten. 

  • Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit  de resultaten blijkt dat mensen goed reageren op EMDR. EMDR is een kortdurende therapievorm.  Mensen zijn meestal na een aantal zittingen al in staat hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Naar gelang hoe complex de problematiek is.

  • Hoe weet je of EMDR bij jou kan worden toegepast?

Bij de intake zal er uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en de achtergrond van de klachten. Daarnaast zal een taxatie worden gemaakt van een aantal individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die  men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte trauma behandeling nodig is en of daarvoor EMDR gebruikt kan worden.

  • Welke voorbereidingen zijn nodig?

EMDR werkt vaak snel. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn. Daarom zal ik niet alleen vertellen wat ik ga doen en waarom, maar ook uitgebreid uitleggen hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven. 

  • Wat zijn de te verwachten effecten?

De behandeling zorgt ervoor dat  de herinnering  haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds makkelijker om aan de oorspronkelijke herinnering  terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere , mindere bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

  • Zijn er ook nadelen?

Na afloop van de EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en da tis goed. Toch kan dit in sommige gevallen je het gevoel geven de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Mijn advies zal dan zijn om een dagboekje bij te houden zodat dat in de volgende zitting besproken kan worden.

  • Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen en verslaving. Om deze reden wordt EMDR bij deze problematiek steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van en breder plan. 

  • Hoe nu verder?

Mocht u nog vragen hebben over EMDR of wil je weten of een behandeling geschikt is voor jou neem dan contact op telefonisch of via mail.

COTRA INDICATIES:

Epilepsie, Hersenletsel, Psychoses, Drugs, Verstandelijke beperkingen.

 

© 2013-2020 Psychosociale Praktijk M&M 
Vuurlaan 16 |2408 NB Alphen aan den Rijn| Tel: 0172-601668 Mob: 06-12990680 | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
Facebook
DESIGNED BY JVMMASTER